APK voor je microscoop
Door Hans van Eijck
We vinden het allemaal heel gewoon om onze auto periodiek naar de garage te brengen voor een controle- of onderhoudsbeurt. Maar misschien zouden we dat ook voor onze kostbare microscopen moeten doen. Gelukkig bestaat er in dat geval geen wettelijke verplichting met dwangsom, zoals bij de vierwieler, maar onze kostbare instrumenten kunnen eigenlijk ook niet zonder een minimale periodieke onderhoudsbeurt. Wanneer merk je nu dat zo'n moment nadert, of al genaderd is? Eigenlijk heel duidelijk; als de microschroef niet meer met één vinger bediend kan worden en de grove verstelling alleen nog maar met twee handen tegelijk in beweging te brengen is. Ook kan tegelijkertijd de diafragmahendel erg zwaar gaan en wat dan minder leuk is, is dat de diafragmabladen losschieten of omknakken. Meestal betekent dat het einde van het diafragma met een dure reparatie als gevolg. Toegegeven‚ alles went, maar krijg je dan eens een microscoop in handen, die net een Servicebeurt heeft gehad, weet je meteen wat je jezelf al die tijd tekort hebt gedaan.
Veertig jaar ervaring
Een nieuwe microscoop heeft de eerste 10 jaar nauwelijks nazorg nodig, maar heb je zo'n mooie Leitz Ortholux, Zeíss Standard of OIympus microscoop uit de 70-erjaren‚ dan loont het zeker de moeite om een schoonmaak-en onderhoudsbeurt aan te vragen. Daarna hoeft men er meestal de rest van zijn of haar leven niet meer naar om te laten kijken. Uit ervaring weten we dat firma's die deze instrumenten verkopen nogal forse prijzen rekenen die vaak uitstijgen boven de aanschafprijs van een nieuwe Euromex Iscope, om maar wat te noemen. Maar sinds enige tijd kunnen onze leden hun ‘microscoop op leeftijd’ grondig laten schoonmaken en van nieuw vet laten voorzien door iemand die 40 jaar ervaring paart aan een gigantische kennis van allerlei microscopen. Zijn naam is Wìm Schönhage, bij insiders geen onbekende. Hij doet sinds zijn pensionering het onderhoud voor veel ziekenhuizen en grote instanties waar microscopen dagelijks worden gebruikt. Hij is opgeleid bij Leica Microsystems en heeft 40 jaar ervaring in het onderhoud en repareren van allerlei microscopen.
Leica ontmanteld
Wim Schönhage is geen ’poetser’ maar een technicus met veel gevoel voor fijnmechanieken vooral professionele ervaring. Enige tijd terug heb ik dat zelf kunnen ervaren, toen hij in mijn aanwezigheid mijn kostbare Leica microscoop geheel ontmantelde. Een aanblik waarvan ik bij het zien van al die tientallen onderdelen en de tandwieltjes en ringetjes die tevoorschijn kwamen en allemaal met benzine werden gereinigd voordat ze een klein beetje speciaal vet kregen opgebracht en op hun plaats werden gezet, bijna een hoofdpijnaanval kreeg. Ik weet het nu ook echt zeker: nooit van mijn leven zal ik zelf zo’n mechanisme uit elkaar schroeven. Maar Wim maakte van mijn microscoop weer een fabrieksnieuw exemplaar tegen een fractie van de kosten die ik gehad zou hebben als ik hem bij de reguliere leverancier aangeboden had. Maar het is niet alleen het scherpstelmechanisme dat die zorg behoeft, ook het binoculair moet zo nu en dan eens worden schoongemaakt. Na zo’n beurt is het dan net of je de gordijnen opentrekt als je weer naar je preparaten kijkt... Gelukkig komt Wim Schönhage met enige regelmaat bij Abro in Zaandam en kan daar meestal op vrijdag bereikt worden voor het geval je informatie wilt.
Maar je kunt ‘m ook even bellen natuurlijk: M O6 533 633 11 Microscopen Service Algemeen