De iScope, veel voor weinig?
Door Hans van Eijck
Een week voor het ter perse gaan van dit nummer van Microwereld vroeg onze voorzitter mij om naar de nieuwe iScope van Euromex te kijken en mijn ervaring en mening in een kort verslag samen te vatten. Ik kreeg daarvoor drie dagen de tijd waarbinnen ook de foto’s gemaakt moesten worden. Dat ik niet gelijk van enthousiasme van mijn stoel sprong, zult u begrijpen, want doorgaans zijn voor een grondige test wel enkele weken nodig, maar Rob was over het instrument dusdanig enthousiast dat ik mijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen en beloofde mijn best te zullen doen. Het was volgens hem ook een microscoop die vooral onze leden zou kunnen aanspreken. Om er maar zo snel mogelijk aan te kunnen beginnen, werd tijdens ons gesprek de riante koffer waarin alles ‘bomvrij’ was verpakt geopend en eigenlijk begon daarmee al een gevoel te ontstaan van ‘dit is echt mooi’. Hoe dat gevoel ontstond, leest u hierna.
Neo-LED
De iScope is een recente ontwikkeling van de firma Euromex die hiermee profiteert van de technologische verworvenheden van de laatste jaren. Het apparaat ziet er niet alleen zeer gelikt uit, het is het ook! De basis is een zwaar statief, voorzien van alle opties die het werken tot een genot maken, zoals een mogelijkheid om echt te köhleren, een uitstekend werkende nieuw soort led-verlichting, planachromatische kwaliteitsobjectieven van het ‘oneindig’ type en bij dit exemplaar, een trinoculaire tubus waar zonder verdere aanpassing de aloude Coolpix op gezet kan worden. In zijn revolver passen 5 objectieven, maar doorgaans worden er vier standaard bijgeleverd en is de 60 maal een extra.
Aanrader
Dit laatste objectief is zeker een aanrader, want de scherpte en het vrijwel afwezig zijn van chromatische kleurfoutjes, zorgen voor een meer dan uitstekend beeld, zonder dat je al met olie hoeft te knoeien. Waren vroeger de droge 60-maal objectieven nauwelijks bruikbaar, behalve die van Zeiss en andere topmerken natuurlijk, kan er met deze 60-maal zeer goed gewerkt worden. Bij de spullen die Rob had meegebracht zat tevens een testrapport van een Engelse mycoloog die betreffende microscoop eerder had aangeschaft, min of meer uit frustratie met zijn eigen instrument waarmee hij onvoldoende in staat was de ornamenten van sporen van paddestoelen te herkennen. Je vraagt je dan wel af met welk microscoop hij ooit werkte…… Maar hoe dan ook, de man concludeerde met zijn verhaal dat de iScope aan alle verwachtingen voldeed en complimenteerde Euromex en passant ook nog met de verleende service toen hij met een ingewikkelde vraag kwam.
Leica
Toch was dit alles voor mij ook een reden om nog eens extra kritisch naar deze microscoop te kijken. Wat aan dit instrument het eerste opvalt, is de gelijkenis met sommige duurdere Leica microscopen. Zo lijkt bijvoorbeeld de condensor één op één te zijn gekopieerd van de Leica DM. Niet dat zoiets erg is, want het doet gewoon goed wat het moet doen; namelijk instellen zonder dat je naar verborgen hendels of knoppen moet zoeken. Het tweede detail dat hij van zijn grote broer heeft overgenomen, is de rechter microschroef met de kleine uithollingen waar je wijsvinger in past. Wel leuk om te zien, maar kan je bij Leica met één vinger scherpstellen, hier moet je toch met twee vingers wat kracht zetten om er beweging in te krijgen. Een derde detail dat op de microscoop van de concurrentie lijkt is de kruistafel. Het lijkt daarbij dat de verstelling zowel rechts als links kan worden gebruikt omdat aan beide zijden de gaten zijn voorgeboord, maar daar wordt er in de gebruiksaanwijzing jammer genoeg nergens naar verwezen. Die gebruiksaanwijzing is overigens ook wel wat aan de karige kant uitgerust en wat meer informatie zou welkom zijn. Wat erg mooi werkt is de fototubus. Hoewel ik nergens lees hoeveel licht er bij het fotograferen verloren gaat, blijft het beeld na het omschakelen naar de fotomodus in het binoculair opvallend helder. Samen met de meer dan uitstekende oculairs (10x22 bril) zorgt dat voor een ontspannen manier van microscoperen, zonder vermoeidheidsverschijnselen na een avond doorwerken, bijvoorbeeld. Over de objectieven kunnen we kort zijn: uitstekend van scherpte van rand tot rand en geen zichtbare kleurfoutjes, met uitzondering van het 100-maal objectief. De scherpte van de laatste echter is wel in orde.
Conclusie
Alles samenvattend kan ik concluderen dat Euromex er opnieuw in is geslaagd een microscoop te laten produceren die aan bijna alle eisen voldoet. Zo is het daarmee dus niet alleen een allround instrument voor onze leden, maar zal het ook jaren lang uitstekend functioneren op de routinelabs en in de dokterspraktijk. Maar is er dan geen kritiek? Jawel, een beetje zeuren moet kunnen, toch? Zo moet je bij alle objectiefwisselingen de köhlerinstelling bijstellen, want de gaten zijn niet 100% precies geboord. En bij het gebruik van de kruistafel en de scherpstelling heb je wat kracht nodig, want echt licht lopen die niet. Maar bij dit alles speelt op de achtergrond wel iets belangrijks: de prijs. Als een vergelijkbare Leica, Zeiss, Olympus, of noem maar op, het drievoudige van deze iScope kost, weet ik wel wat ik in zo’n geval zou kiezen….. Voor ongeveer € 1250,- krijg je dan een trinoculaire microscoop met uitstekende optiek, die prima functioneert, later eventueel met fasecontrast is uit te breiden en er ook nog gelikt uitziet. I like it!